ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA

13 października 2021 r. uczniowie klasy 2 oraz 3 A obchodzili Święto Pieczonego Ziemniaka.
Z tej okazji została przygotowana z pomocą Pana Grzegorza Kosowskiego jesienna dekoracja na holu szkoły ubogacona tematyczną gazetką. Uczniowie poznali historię ziemniaka. Dowiedzieli się skąd pochodzi, jak nazywa się w różnych regionach Polski. Dodatkowo uczniowie klasy 3 wgłębili się w jego budowę a drugoklasiści poznawali gwarę poznańską.
Kolejną atrakcją tego dnia było poznanie popularnych potraw z wykorzystaniem ziemniaków. Po części teoretycznej uczniowie przeszli do działań praktycznych czyli przygotowania charakterystycznej dla wielkopolski potrawy czyli gzika z pyrami prosto z ogniska. Przygotowany przysmak smakował uczniom wręcz wybornie. Po degustacji na świeżym powietrzu uczniowie z uśmiechem na twarzach i z pełnymi brzuszkami wrócili do szkolnych ławek, gdzie w artystyczny sposób zakończyli obchody tego pięknego, jesiennego święta. A dlatego artystyczny, ponieważ wykonali ziemniaczane cudaki.
red. Hanna Pawliczak, Marta Ptak
Opublikowano: 25 października 2021 22:52
Kategoria: Wydarzenia klas I - III
Załączniki:
Wyświetleń: 856